• RUTTFÖRSLAG Ungern - Tokaj

RUTTFÖRSLAG Ungern - Tokaj


Ruttinformation för Ungern - Tokaj

Denna resa med en veckas båtsemester tar dig med på en upptäckt av de världsberömda vingårdarna i Tokaj när du kryssar på både floderna Tisza och Bodrog. Din kanalbåtpersonal kommer att älska det bevarade naturlandskapet, promenader i naturen och simma i floderna.

Vår bas ligger i hjärtat av Tokaj i nordöstra Ungern, ligger vår båtlivssemesterbasis vid mötesplatsen för floderna Tisza och Bodrog. Denna privilegierade position gör att du kan navigera i din självdrivna kanalbåt (ingen tidigare erfarenhet eller licens behövs!) I hjärtat av en berömd vinregion. Vid foten av Zemplénbergen upptäcker du ett skyddat naturområde i landskap av gamla vulkaner täckta med skogar.

Platser att se och saker att göra
Tokaj: med berömda ungerska vingårdar
I Tokaj är mötesplatsen för floderna Tisza och Bodrog ett unikt mikroklimat som anges som anledningen bakom den unika smaken av Tokajs världsberömda viner. Vid vingården i Rákóczi finns tusentals ekfat av detta ikoniska, vitt vin som åldras i den fuktiga atmosfären i förråd som grävs i den vulkaniska berget. Varför inte besöka innan du börjar på din båtferie - fylla på med söta Tokaji Aszú för resten av din resa! För att ta reda på mer om vad Louis XIV kallade "vinet av kungar och kungen av viner" ta er tid att upptäcka Tokaj-museet.

Bodrogkeresztúr: se flyttfåglar från däcken på din kanalbåt
En båtferie längs Bodrogfloden ger dig och din besättning vingårdar, ängar och myrar i hjärtat av det skyddade området Tokaj-Bodrogzug, hem för många flyttfåglar.

Sárospatak: en oöverträffad utsikt över Rakóczi Palace från din kanalbåt
Om du fortsätter med navigeringen på Bodrogfloden leder den till Vörös toroni (Röda tornet), ett tidigare medeltida fängelsehål som står imponerande på stranden och som går tillbaka till femtonde århundradet. Även får du en utmärkt utsikt över det när du närmar dig vid vattnet rekommenderar vi fortfarande ett besök i Rakóczi-palatset, som byggdes om från det sextonde århundradet och har utmärkt renässansarkitektur. Andra måste se är det reformerade högskolan (Református Kollégium), den stora gotiska kyrkan Vártemplom.

Sátoraljaújhely: navigera till gränsen till Slovakien Din kanalbåtlov på Bodrogfloden tar dig till Sátoraljaújhely på gränsen till Slovakien. Om det finns spänningssökande bland dina besättningar, gå sedan till landsparken Zemplén Kalandpark. Här hittar du den längsta sommarbobslidebanan och den längsta stolliftan i Ungern men också en skidort.

Szabolcs: en lugn by vid Tisza-stranden
När du promenerar genom den lilla byn Szabolcs och upptäcker 1100-talets kyrka kanske du märker ett antal konstiga berg. Dessa markerar platsen för ett gammalt slott, vars historia du kommer att få när du utforskar.

Tiszabercel: "blomningen" av Tisza
Om din båtlivssemester på Tisza faller under våren, kan du ha turen att se vad som är en verkligt unik upplevelse - "Tiszas blom" i Tiszabercel. Varje år i slutet av våren flyger miljoner ephemera (slända-liknande insekter) över floden, parar sig och dör. Detta exceptionella fenomen varar bara tre till fyra dagar.

Dombrád: en stad där det handlar om vattnet
Livet i Dombrád handlar om sin koppling till floden Tisza. Karp, mört, gädda, abborre, havskatt finns i de fiskrika vattnen i floden som naturligtvis lockar fiskeentusiaster. Förtöj din kanalbåt för en avkopplande paus och simma från Dombráds vackra sandstrand.

Tiszalök: njut av en imponerande naturvandring längs floden Tisza
När du anländer till Tiszalök ombord på din kanalbåt möts su av det imponerande vattenkraftverk som ligger vid floden Tisza. Det finns också en lång trä gångbro och stig - förtöj och gå till fots för att njuta av lugnet i de vackra omgivande våtmarkerna.

Till toppen