• RUTTFÖRSLAG SVERIGE - 1 VECKA

RUTTFÖRSLAG SVERIGE - 1 VECKA


Ruttförslag vid båtsemester, segling och turförslag i samband med båtuthyrning. De olika veckoförslagen kan justeras och kombineras beroende vilken hamn man startar ifrån.

Alla förslag som presenteras här är olika rutter vi själva seglat tidigare men exakta avstånd i nautiska mil eller distanser som anges mellan hamnar och platser kan ibland behöva justeras något.

På engelska heter det itinerary och översätts till svenska a resväg, resebeskrivning, reseförslag och på norsk till reiser, reiserute och på danska blir det rute, rejseplan och här nedan så presenterar vi olika forslag rute, ruteforslag för Sverige, Sweden.


Marstrand flygfoto

FÖRSLAG PÅ EN VECKAS SEGLING FRÅN MARSTRAND

Marstrand – Åstol – Gullholmen – Hunnebostrand – Smögen – Grundsund – Käringön – Marstrand

Längst ut i väster, strax norr om Göteborg ligger Marstrand. Flertalet av våra båtar har Marstrand och Franckes Marina som sin hemmahamn. Övriga båtar ligger i huvudsak i Marstrands närhet då det i denna region finns flera marinor och båthamnar såväl stora som små.

Det ruttförslag som vi presenterar har Marstrand som utgångshamn men vi tycker att det kan användas för de flesta av de hamnar som vi har båtar i då Marstrand i de allra flesta fall ligger centralt för dessa.

Bild över Åstol hamn

DAG 1 = SÖNDAG

Det är på söndagar som vi har bytesdag för våra båtar, Föregående veckas gäster checkar ut på morgonen och vår service & städpersonal gör det bästa dom kan för att alla båtar skall bli färdiga så fort som möjligt för kommande veckas gäster.

I avtalet står det specificerat att den tid som man senast skall få tillträde till båten är 17.00 men oftast har vi båtarna färdiga tidigare.

Vi rekommenderar att man för denna dag beroende på vilken ankomsttid man har planlägger för att proviantera, få en bra genomgång av båten och installera sig ombord.

Är man klar i hyfsad tid så kan man göra en kort tur denna första dag till Åstol som är en liten pittoresk ö alldeles i närheten, (endast 3nm).

Klicka på bilden och läs mer om Åstol och vad denna ö kan erbjuda.

Bild över Gullholmen på västkusten

DAG 2 = MÅNDAG

Efter en god frukost så rekommenderar vi att man seglar vidare norrut längs utsidan av de stora öarna Tjörn och Orust. Här ligger de små fiskesamhällena tätt och man kan navigera sig fram genom små passager mellan alla små öar som finnes.

Viktigt är att hålla koll på sjökorten då det finns en hel del grund som man inte får lov att krocka med.

Vi rekommenderar ett litet fiskesamhälle som heter Gullholmen som dagens stopp. Detta ligger cirka 16 nm norr om Åstol.

Skulle det blåsa mycket denna dag så kan man välja väg att från Åstol gå på insidan av Tjörn och Orust där det är vindskyddat.

Klicka på bilden och läs mer om Gullholmen.

Bild över Sotenkanalen Hunnebostrand

DAG 3 = TISDAG

Från Gullholmen fortsätter man nu vidare norrut och man passerar förbi massor av klassiker i den bohuslänska skärgården. Kasta ankar vid Hållö och ta lunch.

Längre norrut så kommer man fram till Sotenkanalen som invigdes 1935 och då kunde säkerställa en säker led mellan Kungshamn och Hunnebostrand.

Hunnebostrand är även dagens etappmål och för att komma hit från Gullholmen har man färdats cirka 20 nm.

Klicka på bilden för att läsa mer om Hunnebostrand.

Bild över gästhamnen på Smögen

DAG 4 = ONSDAG

Smögen är dagens mål. Här är det full rulle sommartid och det kan vara svårt att få plats i den populära gästhamnen så lägg till i god tid.

Längs bryggorna i Smögen trängs små butiker med cafeér och restauranger.

Den klassiska cirka 1 km långa Smögenbryggan är faktiskt det näst mmest besökta turistmålet i västsverige efter Liseberg.

Smögen ligger cirka 7 nm söder om Hunnebo.

Klicka på bilden och läs mer om Smögen.

Bild över Grundsund Skaftölandet

DAG 5 = TORSDAG

På sydvästra delen av Skaftölandet ligger ännu ett genuint litet fiskesamhälle vi rekommenderar, Grundsund!

Avstånd från Smögen cirka 10 nm.

Grundsunds historia är framförallt fiskets historia. Den omvandling från fiskeläge till skepparsamhälle och badort, som många andra kustsamhällen genomgick under 1800-talet, slog aldrig igenom i Grundsund.

Läs mer om Grundsund genom att klicka på bilden.

Bild på Petersons krog Käringön

DAG 6 = FREDAG

När man är ute och seglar i Bohuslän så finns det mängder med bra restauranger att välja mellan på de olika öarna.

Generellt sett så är faktiskt alla väldigt bra.

Det finns dock ett par som sticker ut och är riktiga klassiker. En av dessa är Petersons Krog på Käringön. Vi har härav valt Käringön som vårat nästa stopp.

Mellan Grundsund och Käringön är det cirka 7 nm.

Klicka på bilden och bekanta er i förväg med denna ö.

Bild över Marstrands gärthamn

DAG 7 = LÖRDAG

Nu är det dags att avsluta med veckans höjdpunkt (?) ... Marstrand har ett jättestort utbud av nöjen, aktiviteter, sevärdheter och restauranger. Klicka på bilden till höger för att läsa mer om Marstrand.

Bild över Marstrand Koön

DAG 8 = SÖNDAG

Idag är det dags att klarera ut båten.

Är det så att man hämtat sin båt på Franckes Marina i Marstrand så är man redan på plats.

Klockan 10.00 på förmiddagen gör vi sista kollen med dykare och önskar er välkomna tillbaka nästa säsong.

Till toppen