• RUTTFÖRSLAG SVERIGE - 2 VECKOR

RUTTFÖRSLAG SVERIGE - 2 VECKOR


Ruttförslag vid båtsemester, segling och turförslag i samband med båtuthyrning. De olika veckoförslagen kan justeras och kombineras beroende vilken hamn man startar ifrån.

Alla förslag som presenteras här är olika rutter vi själva seglat tidigare men exakta avstånd i nautiska mil eller distanser som anges mellan hamnar och platser kan ibland behöva justeras något.

På engelska heter det itinerary och översätts till svenska a resväg, resebeskrivning, reseförslag och på norsk till reiser, reiserute och på danska blir det rute, rejseplan och här nedan så presenterar vi olika forslag rute, ruteforslag för Sverige, Sweden.


Marstrand island

FÖRSLAG PÅ VECKORS SEGLING FRÅN MARSTRAND

Marstrand – Åstol – Gullholmen – Hunnebostrand – Väderöarna – Strömstad – Kosteröarna – Grebbestad – Fjällbacka – Smögen – Käringön – Skagen – Grundsund – Marstrand

Längst ut i väster, strax norr om Göteborg ligger Marstrand. Flertalet av våra båtar har Marstrand och Franckes Marina som sin hemmahamn. Övriga båtar ligger i huvudsak i Marstrands närhet då det i denna region finns flera marinor och båthamnar såväl stora som små.

Det ruttförslag som vi presenterar har Marstrand som utgångshamn men vi tycker att det kan användas för de flesta av de hamnar som vi har båtar i då Marstrand i de allra flesta fall ligger centralt för dessa.

Bild över Rökeriet Åstol

DAG 1 = SÖNDAG

Det är på söndagar som vi har bytesdag för våra båtar, Föregående veckas gäster checkar ut på morgonen och vår service & städpersonal gör det bästa dom kan för att alla båtar skall bli färdiga så fort som möjligt för kommande veckas gäster.

I avtalet står det specificerat att den tid som man senast skall få tillträde till båten är 17.00 men oftast har vi båtarna färdiga tidigare.

Vi rekommenderar att man för denna dag beroende på vilken ankomsttid man har planlägger för att proviantera, få en bra genomgång av båten och installera sig ombord.

Är man klar i hyfsad tid så kan man göra en kort tur denna första dag till Åstol som är en liten pittoresk ö alldeles i närheten, (endast 3nm).

Klicka på bilden och läs mer om Åstol och vad denna ö kan erbjuda.

Bild över Skottarn Gullholmen

DAG 2 = MÅNDAG

Efter en god frukost så rekommenderar vi att man seglar vidare norrut längs utsidan av de stora öarna Tjörn och Orust. Här ligger de små fiskesamhällena tätt och man kan navigera sig fram genom små passager mellan alla små öar som finnes.

Viktigt är att hålla koll på sjökorten då det finns en hel del grund som man inte får lov att krocka med.

Vi rekommenderar ett litet fiskesamhälle som heter Gullholmen som dagens stopp. Detta ligger cirka 16 nm norr om Åstol.

Skulle det blåsa mycket denna dag så kan man välja väg att från Åstol gå på insidan av Tjörn och Orust där det är vindskyddat.

Klicka på bilden och läs mer om Gullholmen.

Bild över Bella Gästis Hunnebo

DAG 3 = TISDAG

Från Gullholmen fortsätter man nu vidare norrut och man passerar förbi massor av klassiker i den bohuslänska skärgården. Kasta ankar vid Hållö och ta lunch.

Längre norrut så kommer man fram till Sotenkanalen som invigdes 1935 och då kunde säkerställa en säker led mellan Kungshamn och Hunnebostrand.

Hunnebostrand är även dagens etappmål och för att komma hit från Gullholmen har man färdats cirka 20 nm.

Klicka på bilden för att läsa mer om Hunnebostrand.

Bild över Väderöarna värdshus

DAG 4 = ONSDAG

Som en sista utpost inför tusen mil av hav, nordsjö och atlant eller - om man kommer västerifrån - som en inbjudande välkomstkommitté, finns här några hundra öar utspridda i havet. De flesta pyttesmå, men två så stora att de haft bofast befolkning och en egen kulturhistoria att berätta.

På den gamla lotsstationen Storö finns ett värdshus, inrymt i ett av de gamla lotshusen. Hit kommer man för att vila, umgås med nära & kära, läsa, vara för sig själv, äta gott, kanske arbeta eller inspireras av miljön för att skriva eller måla.

Avståndet mellan Hunebo ut till Väderöarna är cirka 13 nm.

Klicka på bilden så kommer ni till öns enda restaurangs hemsida.

Bild över Strömstads gästhamn

DAG 5 = TORSDAG

Till Strömstad är det cirka 22 nm från Väderöarna och man är nu uppe vid gränsen mot Norge.

Strömstad är en av få "lite större"städer i Bohuslän, så här har man möjlighet att komplettera proviantering och andra förråd. I strömstad finns givetvis även ett brett nöjesutbud.

Staden är mycket populär att besöka av våra grannar i Norge vilket ni snabbt kommer att märka om ni tittar vilka flaggor som är vanligast på båtarna i hamnen.

Bild på restaurang Kosteröarna

DAG 6 = FREDAG

Utanför Strömstad mot väster (7nm) ligger de natursköna Kosteröarna. Det är Sveriges mest västliga öar med en bofast befolkning, ca 300 personer är bofasta här.

Närheten till havet präglar samhället. Öarna består av Nord- och Sydkoster. Omkring ligger Kosterarkipelagen med en mängd skär och holmar.

Största delen av öarna är naturreservat.

För mer info klicka på bilden

Bild över Grebbestads karneval

DAG 7 = LÖRDAG

Från kosteröarna är det cirka 18nm till nästa mål, Grebbestad.

Alltid andra helgen i juli sedan 1922 hålls Carneval i Grebbestad. Redan på fredag börjar festligheter med bl.a. vrickningstävlan, aktiviter för barnen, Carnevalsboul, fiskardans etc. (programmet varierar år till år).

Lördag morgon kl 08.00 börjar Carnevalen med massor av tävlingar, musik, prinskröning, musikuppträdanden etc. På eftermiddagen drar karnevalståget igenom samhället och festandet fortsätter natten lång för den som orkar.

Läs mer om dessa festligheter och mkt annat genom att klicka på bilden.

Bild över Fjällbacka gästhamn

DAG 8 = SÖNDAG

Fjällbacka är ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad.

Orten som härstammar från 1600-talert har fått sitt namn från det stora berget, fjället, som karaktäriserar samhället.

Från Grebbestad till Fjällbacka är det cirka 9 nm.

Läs mer genom att klicka på bilden.

Bild över Smögenbryggan

DAG 9 = MÅNDAG

Smögen är dagens mål. Här är det full rulle sommartid och det kan vara svårt att få plats i den populära gästhamnen så lägg till i god tid. Längs bryggorna i Smögen trängs små butiker med cafeér och restauranger.

Den klassiska cirka 1 km långa Smögenbryggan är faktiskt det näst mmest besökta turistmålet i västsverige efter Liseberg.

Smögen ligger cirka 20 nm söder om Fjällbacka.

Klicka på bilden och läs mer om Smögen

Bild över Kärringön Pettersons restaurang

DAG 10 = TISDAG

När man är ute och seglar i Bohuslän så finns det mängder med bra restauranger att välja mellan på de olika öarna. Generellt sett så är faktiskt alla väldigt bra. Det finns dock ett par som sticker ut och är riktiga klassiker. En av dessa är Petersons Krog på Käringön. Vi har härav valt Käringön som vårat nästa stopp.

Mellan Smögen och Käringön är det cirka 19 nm.

Klicka på bilden och bekanta er i förväg med denna ö.

Bild över Skagens gästhamn

DAG 11 = ONSDAG

Cirka 40 nm västerut ligger Danmark och dess nordligaste plats, Skagen. Klart värt ett besök.

Det brukar ta cirka 5 eller 6 timmar för en översegling under normala förhållanden.

I Skagen råder den danska gemytligheten och här finns massor att se och göra.

Se en info sida om Skagen genom att klicka på bilden.

Segla Skagen

DAG 12 = TORSDAG

Ja Skagen har så mycket att se och göra så vår rekommendation är att man ligger still här en dag och tar med sig en picknick korg upp till sandstränderna vid grenen, där vågor från öst och väst möts.

En annan informationssida om Skagen finns om man klickar på bilden här.

Bild över Grundsund

DAG 13 = FREDAG

Dags att segla tillbaka till Sverige.

På sydvästra delen av Skaftölandet ligger ännu ett genuint litet fiskesamhälle vi rekommenderar, Grundsund ! Avstånd från Skagen cirka 40 nm.

Grundsunds historia är framförallt fiskets historia.Den omvandling från fiskeläge till skepparsamhälle och badort, som många andra kustsamhällen genomgick under 1800-talet, slog aldrig igenom i Grundsund.

Läs mer om Grundsund genom att klicka på bilden.

Bild över Marstrand Havn

DAG 14 = LÖRDAG

Nu är det dags att avsluta med veckans höjdpunkt (?) ... Marstrand har ett jättestort utbud av nöjen, aktiviteter, sevärdheter och restauranger. Klicka på bilden till höger för att läsa mer om Marstrand.

Bild över Marstrands varv

DAG 15 = SÖNDAG

Idag är det dags att klarera ut båten.

Är det så att man hämtat sin båt på Franckes Marina i Marstrand så är man redan på plats.

Klockan 10.00 på förmiddagen gör vi sista kollen med dykare och önskar er välkomna tillbaka nästa säsong.

Till toppen